July 12, 2009

Jalan-jalan di Jalan Kenanga

Semalam, pergi Jalan Kenanga. Woke up early in the morning, eh, sebenarnya lepas Subuh dah tak tido dah macam selalu on weekends. Sebab bangun awal pagi murah rezeki. Ceh ceh. Mentang2 baru start online business. Alhamdulillah, customers makin ramai, and now thinking of how to gain more popularity among the other competitors.

Okay back to Jalan Kenanga. After doing some research on the internet (bukan masters research ye kawan2), here is what I can conclude about the place. Jalan Kenanga is a place where you can find rows and rows and rows and rows, okay you get what I mean!; of shops selling mostly women stuffs such as clothing items, accessories and bags. But here's the catch, these shops only sell their items for wholesale purchases only. For example, you see this very beautiful checkered shirt (oh, memang sangat suka!) then you asked for the price, wah murahnye.. but then you must buy at least six pieces of the very beautiful checkered shirt, the same design but you can mix with different colors. Menangis mama daku tengok kalau anak dia ni borong baju yang sama sampai enam helai. Kalau enam helai baju lain2 pun menangis jugak kot. Haha.

Eh, selalu off-topic! Focus. Jalan Kenanga.

Okay. I read over the internet, some people say that there are some shops here that allows retail purchases, but mind you, the prices will go up according to the normal market price. During my visit there yesterday, I saw quite a number of shops putting up signs such as "Wholesale Only". So, jangan la ngengade masuk kedai tu pastu saje je nak beli sehelai baju die, memang nak kena dengan tuan kedai.

The other thing about Jalan Kenanga is, it is a high crime rate area, so they said. I would advise you to:

1. not bring a handbag for the snatch-thieves,
2. leave the place by afternoon,
3. avoid walking in the back alleys,
4. go in groups or bring a male companion with you.

Out of these four advices I am giving you, I only managed to fulfill only two. Haha.

Semalam memang dress down, pakai simple2 je, handbag memang tak bawak. Handphone dengan kunci keta sumbat dalam pocket jeans, wallet yang besar gedabak tak muat nak sumbat jugak, so terpaksa pegang je. Nervous woh, dah la bawak cash banyak.

Pergi agak awal pagi dengan harapan menggunung bahawa akan senang dapat parking. Sampai sane about 10.15am tapi memang takde parking!!!!! Kalau datang pukul enam pagi pun belum tentu dapat parking. Huh! Pusing2 area tu a few times, then found a parking spot yang muat nak selit Kelisa ni at the back alley. So, no choice, I have to walk in the back alleys sebab dah parking kat situ. Chiest betul.

To make the story more interesting, I went there on my own. Tsk tsk.

No walking in groups, no male companion. Only Miss Independent. Hns! Hns! Owh, jangan bangga sangat. Walaupun time tu pagi, zaman sekarang orang jahat dah tak kire dah gelap ke terang, kalau dah niat die memang jahat, siang2 depan ramai orang pun die boleh ragut. Good samaritans around pun susah nak cari sekarang, sebab if things like this happen before their very eyes pun, I bet they are not willing to help. You'd better be safe than sorry.

Miss Independent had a good walk under the scorching hot sun with a grumbling tummy yesterday. Lost 0.5 kilos. Betul weyh. Memang timbang berat sebelum dan selepas tu. Tapi lepas makan tak payah citer la kan naik turun berat tu. Memang berpeluh2 semalam, sampai saje je masuk kedai sebab nak air-cond. Haha. It was quite a journey la kan sebab my main target was to find stocks for shawls/selendang. But after more than an hour walk, memang tak jumpe ah. Back alley segala macam semua dah masuk tapi memang semua pakat jual baju je. Kalau tudung yang ade awning2 tu ade la jugak. Men readers, jangan tanya awning tu ape, okay. Shawl jenis macam daku sedang mencari, memang sangat limited choice nye. Sakit hati. Dah bangun awal, kenapa rezeki tak murah.

Lepas sejam lebih pusing2, sesat, masuk keluar kedai, naik turun tangga, tanya dekat makcik tokey cina tu, ada jual tudung tak; I went back to my car dengan tangan kosong dan harapan yang hancur nak update blogshop malam tu. Dah la parking tu bukan la tempat parking pun sebenarnye, pastu pakcik and makcik pakai uniform color grey ramai jugak la kat area tu tengah menyaman. Seb baik tak kena saman.

On the way balik tu, tetibe rasa macam ada satu row tak pergi lagi. Rasa tak puas hati la pulak kalau tak habis round sebab penat je pegi sane sorang2. So, daku pun mencari la parking. As usual, main belasah je la parking kat tempat yang tak boleh parking sebab memang takde tempat la nak parking. People double park lagi teruk from Jalan Telawi tempat melawat dentist kat Bangsar tu. Heh.

It was about twelve noon dah time tu. Jalan2 sikit, tengok, eh, menarik kedai ni, masuklah, sejuk sket. Then, ta-dah! They sell shawls! Like the one I am searching for. Fuh.. Memang tak sia2 bangun awal pagi ni. Patience is indeed virtue. What happens next, I don't have to tell in detail la kan, memang memborong la. Orang kedai tu pun tanye jugak, datang sorang je ke. Mungkin die pelik tengok Miss Independent datang tempat bahaya cam tu sorang2. Tak pe, next time around, angkut Syadiyah and Afiqah jadi bouncer.

Okay, so, dah settle cari supplier kat Jalan Kenanga. Next, I have to see what Plaza GM have in store for me. According to the research I did on the net, there maybe a lot more choices than Jalan Kenanga. But the drawback is, I am not sure the directions to go there, all I know is, it is located at Lorong Haji Taib. Tengok?! Why la all these wholesale places must be kat tempat2 yang menakutkan? Boleh ke nak pergi sorang ni? Ah, nanti la fikir.

15 comments:

Fiqa said...

ada jual butang??
hahaha~
nk beg baru jgk..
hhuhu~

nk ikut~
tp mcm lama lagi nk balik je..
ddk dlm hutan lama2..

ps:uitm melaka dah kena quarantine.
sorg kena H1N1

^fairyha^ said...

Tak pasti la butang. Tpt tu besa gile byk gile kedai. Kedai accessories lena tak masuk. So x sure. Hoho~ Tapi kat Plaza GM ada rasanye, lena bace kt internet.

Beg? Tapi kalau beli kat situ, fiqa nak ke enam beg yang same design? Hoh! Setiap hari satu beg.

This coming weekend ni Syad balik mama kate, sebab sekola die cuti Isnin and Selasa.

P/S: Haah, tadi tengok berita tv3. Die kate pat org. Ade yg dah hospitalized, ade yg kena quarantine kat hostel. Hoho. Bahaya, kena pakai mask g kuliah ni.

Wawa Closet said...

hye dear..refer to ur statement --> Then, ta-dah! They sell shawls!
bole i tau kedai ape?dia jual shawls semata2 ke or campur tudung lain?shawls yg mcm jual kt jln tar tu ke?brape arge borong kt sana?i plan nk g sana tp i xnk jln2 n pusing2 xtaua kedai ape..menakutkan kt situ...huhuhu..

^fairyha^ said...

kalau shawls, u better amek stock kat jalan tar sebab lagi murah and byk choice. kalau u nak amek stock baju or accessories baru g jln kenanga.

seyla said...

hi dear, i am ur positive silent reader. nk tanyalah.. masa jalan2 kt jln kenanga tu kn ... ada x terperasan kdi yg jual baby wear.. retail or wholesale?? tqs

^fairyha^ said...

Hi Seyla,

Rasenye macam ade nampak baby/children clothes. But tak sure sangat la. If ade pun maybe dlm a few kedai je and i'm not very sure of the quality.

MyKiddyClothes said...

juz came back from jln kenanga, so bad... almost shops there selling women fashion, sblm pegi berkobar2 sgt sbb ramai kata situ main wholesale area. selama ni mmg ambil stock kat plaza gm (klang @ kl)

juz 4-5 shops yg jual baby & kids wear, itupun yg no brand, on9 baby shops like saya ni kena cari yg branded, what to do...

Cherrie Pie Sweety said...

dear,
boleh bg direction cmner nk pegi tak hu hu

Nina said...

nak tahu tempat tu di mana sebenarnya.. area kl juga kah? hari tu cuba cari tempat ni tak jumpa pulak

mIsSy NiTa said...

nape kene balik sblm afternoon..

Nurmaizah said...

jln tu cari la kat maps pokcik goggle,apa la susah sgt,dunia d ujung jari antu and

^fairyha^ said...

MyKiddyClothes: Thanks for the info :) So, readers yang nak cari babywear tak perlu la kot cari kt Jln Kenanga.

Cherrie Pie Sweety & Nina: Nanti I'll write a post about the directions nak pergi sane okay. In the mean time, googlemaps might be handy ;)

Missy Nita: That's my personal opinion sebab area tu nampak macam tak safe je nak jalan-jalan sampai gelap. Lagipun masa saya pergi tu pergi sorang-sorang takut nak jalan kalau dah gelap.

Nurmaizah: Betul! Hehe :))

Tee-Republic said...

Kak btoi ke sini murah?

Diana Abdul Molok said...

Hi, Salam perkenalan. Just blogwalking...

Hahaha baru jer berangan nak ke Jalan Kenanga, lepas baca post you macam seram pulak.

^fairyha^ said...

Ehh... It's not that bad. Okay je actually. But you need to be careful if you are going alone. In fact going anywhere alone pun we need to be careful :)